Νέα

Βιταμίνη Β5 Οδηγός για αρχάριους – 11 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Βιταμίνη Β5 (διαφορετικά: παντοθενικό οξύ)είναι μια από τις οκτώ βιταμίνες Β που αποτελούν το λεγόμενο σύμπλεγμα Β. Όπως όλες οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη B5 είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας που οδηγεί το σώμα. Το παντοθενικό οξύ, που απαντάται σε φυτά, ζώα και ανθρώπους, είναι απαραίτητο στις περισσότερες μορφές ζωής. Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται επίσης στο συνένζυμο Α, το οποίο είναι απαραίτητο για πολλές χημικές αντιδράσεις και ένα υγιές επίπεδο βιταμίνης Β5 είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το σώμα να αφομοιώσει τα λίπη και τις πρωτεΐνες και να διατηρήσει τη συνολική υγεία.

Τι είναι η βιταμίνη Β5;

Τι χρησιμοποιείται η βιταμίνη B5;

Το παντοθενικό οξύ αποτελεί πρόδρομο της σύνθεσης του συνενζύμου Α (CoA), το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση σε όλες τις μορφές ζωής.Το συνένζυμο Α και τα παράγωγα ακυλίου του χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας από λιπαρές ουσίες τροφίμων, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το CoA χρησιμοποιείται επίσης στον κύκλο του κιτρικού οξέος για τη σύνθεση λιπών, χοληστερόλης, στεροειδών ορμονών (οιστρογόνων και τεστοστερόνης), βιταμινών Α και D, ακετυλοχολίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σημάτων και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και των οργάνων) . Αυτές οι διαδικασίες επιτρέπουν στον οργανισμό να αποσυνθέτει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό με αρκετή αποτελεσματικότητα ώστε να παράγει ενέργεια.

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β5

Φαίνεται ότι ο κατάλογος των παροχών είναι ατελείωτος όταν αξιολογούμε τα οφέλη του παντοθενικού οξέος στο σώμα.Όπως όλες οι άλλες βιταμίνες Β, το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη B5 για να τροφοδοτεί το σώμα με διάφορους τρόπους. Η βιταμίνη Β5 έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα επινεφρίδια, το δέρμα και τα μαλλιά. η κατάστασή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα αυτής της ουσίας.

Βιταμίνη Β5 – τι είναι καλό για;

Η βιταμίνη Β5 χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τη βοήθεια πολλών διαδικασιών σώματος.Αυτές περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των νεύρων, την καρδιαγγειακή υγεία, την λειτουργία των επινεφριδίων, την ακμή και τον αποχρωματισμό του δέρματος, την επούλωση τραυμάτων, την απώλεια μαλλιών ή την αραίωση και την αϋπνία. Η έλλειψη ισορροπίας και η έκκριση ορμονών, που σχετίζονται με τα επινεφρίδια και οδηγούν σε συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ανοσοαπόκρισης και απώλεια βάρους ή παχυσαρκία, αντιμετωπίζονται επίσης με παντοθενικό οξύ. Εκτός από τα επινεφρίδια, μπορεί επίσης να εμφανιστούν συμπτώματα ανισορροπίας ή διαταραχής στη λειτουργία του θυρεοειδούς (κόπωση, ξηροδερμία, αραίωση μαλλιών κλπ.). ) υποβάλλονται επίσης σε θεραπεία με βιταμίνη B5. Παρόλο που το παντοθενικό οξύ συχνά δεν αντιμετωπίζει την πηγή των ίδιων των συμπτωμάτων, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, που συχνά σχετίζονται με τη χημική ή ορμονική ανισορροπία στο σώμα. Το πανθενικό οξύ βοηθά όχι μόνο στη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων αλλά λαμβάνεται τακτικά στη σωστή δόση για να διατηρηθεί η συνολική καλή κατάσταση του σώματος.

 • Βιταμίνη Β5 και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Ένας υγιής εγκέφαλος είναι απαραίτητος για την καθημερινή ζωή και υπεύθυνος για τη μετάδοση πληροφοριών στο υπόλοιπο σώμα. Το παντοθενικό οξύ σχηματίζει ακετυλοχολίνη, μια χημική ουσία που είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα. Χωρίς ακετυλοχολίνη, το σώμα δεν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ή να μεταφέρει κάτι στο ανοσοποιητικό σύστημα και τα όργανα. Το παντοθενικό οξύ είναι επίσης επωφελές για τον εγκέφαλο και συμβάλλει στη μείωση της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, της κατάθλιψης και της εξάρτησης από το αλκοόλ.

 • Καρδιαγγειακή υγεία

Ένα φαρμακολογικό παράγωγο του παντοθενικού οξέος, η παντεϊνη, χρησιμοποιείται για τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο σώμα. Χρησιμοποιείται επίσης για να κρατήσει την καρδιά σε καλή κατάσταση. Παρόμοια με το συνένζυμο Α, το πανθεόν βρέθηκε να μειώνει τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας. Η βιταμίνη Β5 χρησιμοποιείται επίσης για τη σύνθεση χοληστερόλης, η οποία διατηρείται χαμηλή, είτε στο φάρμακο είτε σε μια δίαιτα. Επίσης ρυθμίζει την ποσότητα της αθηροσκληρωτικής πλάκας που υπάρχει στις αρτηρίες και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με φραγμένες και μερικώς παρεμποδισμένες αρτηρίες στην καρδιά. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν επίσης μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω απορρόφησης παντοθενικού οξέος. Ας θυμηθούμε ότι στο σώμα το οξυγόνο στο σώμα μεταδίδεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ανάπτυξη και παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης Β5 που καταναλώνεται. η αυξημένη κυκλοφορία της βιταμίνης Β5 μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μετάδοση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το παντοθενικό οξύ υποστηρίζει επίσης την ικανότητα της βιταμίνης Β2 να ενεργοποιήσει το σίδηρο, η οποία αποτρέπει την αναιμία και άλλα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου όπως κόπωση και δύσπνοια.

 • Βιταμίνη Β5 και επινεφρίδια

Μάλλον μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του παντοθενικού οξέος είναι η επίδραση στα επινεφρίδια. Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Β5 είναι άμεσα υπεύθυνη για την υποστήριξη των επινεφριδίων στην παραγωγή ορμονών. Αυτοί οι αδένες ελέγχουν αρκετές ορμονικές λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Β5 επιτρέπει στα επινεφρίδια να ρυθμίζουν τα επίπεδα ορμονών για να μειώνουν το άγχος, το άγχος και την κατάθλιψη. Είναι επίσης χρήσιμο για τη ρύθμιση του επιπέδου της κορτιζόλης. Αν και η υπερβολική κορτιζόλη στο σώμα μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, το σώμα χρειάζεται μικρά ποσά για να ελέγξει αυτή τη διαδικασία και υγιές βάρος. Ένα κατάλληλο επίπεδο βιταμίνης Β5 μειώνει τον κίνδυνο επινεφριδιακής κόπωσης ή εξάντλησης. Όταν συμβεί αυτό, το επίπεδο πίεσης δεν μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο υπόλοιπο σώμα. Εάν παρουσιαστεί κόπωση των επινεφριδίων ή εξάντληση, το παντοθενικό οξύ μπορεί να αναπληρώσει και να επανεκκινήσει τους αδένες. Με τον τρόπο αυτό το σώμα βελτιώνει την αντίδρασή του στο στρες.

 • Οφέλη από τη βιταμίνη Β5 κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους

Αν και η συμπλήρωση της βιταμίνης Β5 ή η υπερβολική κατανάλωση παντοθενικού οξέος δεν θα προκαλέσει άμεσα απώλεια βάρους, αυτή η βιταμίνη είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση του σωστού μεταβολισμού και πέψης των τροφίμων. Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Β5 είναι να μεταβολίζει τα τρόφιμα στην ενέργεια. Μετά την επίτευξη της επιθυμητής ποσότητας αυτής της ουσίας στο σώμα, μπορείτε να ασκήσετε χωρίς γρήγορη κόπωση, με περισσότερη ενέργεια και δύναμη, καθώς και να ανοικοδομήσετε τους ιστούς και τους μυς και να διατηρήσετε το σωστό βάρος. Χάρη στις μεταβολικές διεργασίες και την αύξηση της ενέργειας και της αντοχής με παντοθενικό οξύ με τη μορφή συμπληρώματος ή εξαιρετικά ολοκληρωμένης διατροφής, η βιταμίνη Β5 μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία του σώματος, να αντιμετωπίσει τη σωματική προσπάθεια και να αφομοιώσει σωστά, γεγονός που υποστηρίζει το αδυνάτισμα.

 • Οφέλη από τη χρήση βιταμίνης Β5 στο δέρμα
 • Βιταμίνη Β5 για την ακμή

Η ποσότητα της βιταμίνης Β5 στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα, την επούλωση και τη γήρανση του δέρματος επηρεάζοντας ανάλογα το επίπεδο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Το παντοθενικό οξύ μειώνει τα σημάδια πρόωρης γήρανσης και βελτιώνει τη συνολική ακεραιότητα του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος – το δέρμα. Η βιταμίνη Β5 έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση πληγών, είτε από το στόμα είτε τοπικά, με αποτέλεσμα το στρώμα να σφραγίζεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι χωρίς το συμπλήρωμα. Εκτός από την επιτάχυνση της επούλωσης του τραύματος, έχει επίσης τεκμηριωθεί η επιτάχυνση της θεραπείας των ουλών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση και η επισκευή των ιστών έχουν ενισχυθεί σημαντικά με τη συμπλήρωση βιταμίνης Β5. Μια υγρή μορφή βιταμίνης Β5, που ονομάζεται δεξπανθενόλη, D-παντοθενυλική αλκοόλη, D-πανθενόλη ή πανθενόλη, μπορεί επίσης να αγοραστεί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά ή να ενεθούν με ένεση για να επουλωθούν πληγές. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν επίσης τη βιταμίνη Β5 για να βοηθήσουν στη φλεγμονή του δέρματος και στο έκζεμα της ακμής.

Οι στοματικές και τοπικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την έκκριση πετρελαίου και σμήγματος σε ασθενείς εντός 2-3 ημερών.Μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας, οι ασθενείς θα παρατηρήσουν μια αλλαγή στο μέγεθος των πόρων και οι βλάβες ακμής αρχίζουν να επουλώνονται και να εξαφανίζονται. Οκτώ εβδομάδες μετά την αρχική θεραπεία, οι ασθενείς αρχίζουν να παρατηρούν ότι το έκζεμα είναι υπό έλεγχο και ελάχιστο. Το παντοθενικό οξύ μειώνει τις επιθέσεις ακμής που προκαλούνται από το στρες και θεραπεύει το δέρμα από προηγούμενες εστίες της νόσου.

 • Βιταμίνη Β5 για τα μαλλιά

Οι γιατροί πρότειναν επίσης ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β5 για να βοηθήσει στη θεραπεία της αραίωσης ή της τριχόπτωσης. Η ανεπάρκεια παντοθενικού οξέος μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πρόωρη γήρανση των μαλλιών, αλλά και αραίωση και απώλεια μαλλιών. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει αρχίσει να προσθέτει βιταμίνες σε σαμπουάν, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτή η εφαρμογή – με τη μορφή πλυσίματος – είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, ως συμπλήρωμα, η βιταμίνη Β5 θα βελτιώσει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και θα ενεργοποιήσει τους βολβούς ανάπτυξης μαλλιών, καθώς και την ενίσχυση των θυλάκων της τρίχας.

Βιταμίνη Β5 για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το παντοθενικό οξύ χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος, αλλά και για τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η βιταμίνη B5 δοσολογείται για να ανακουφίσει την ακαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για να αυξήσει την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Πηγές βιταμίνης Β5

Το παντοθενικό οξύ αποκτά το όνομά του από την ελληνική λέξηpantosΟ όρος “από παντού” σημαίνει ότι αυτή η βιταμίνη απαντάται σε διάφορα φρούτα, σπόρους, σπόρους, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά άλλα διαιτητικά συστατικά. Διατίθεται συνήθως σε τρόφιμα ως συστατικό του συνένζυμου Α και της φωσφοφανθεναιθίνης. μετά την κατανάλωση, το βρώσιμο συνένζυμο Α και η φωσφοφαινοθειαμίνη διασπάται με χημική αντίδραση στο νερό ή υδρολύεται σε παντοθενικό οξύ. Οι κόκκοι είναι μια εξαιρετική πηγή παντοθενικού οξέος. Ωστόσο, η συχνή διαδικασία εξευγενισμού του δέρματος των κόκκων (όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Β5) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 35-75% της ποσότητας. Εκτός από τη διαδικασία εξευγενισμού, η συντήρηση φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου βιταμινών των καταναλωθέντων τροφίμων.

Κατάλογος τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη Β5

Μια δίαιτα που αποτελείται από τη σωστή ποσότητα βιταμίνης Β5 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων και τα νεύρα και φέρνει πολλά άλλα οφέλη στο σώμα. .Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε παντοθενικό οξύ είναι:

Πρωτεΐνη:

 • ήπατος των ζώων
 • ψάρια, καρκινοειδή και καβούρια
 • πάπια
 • μοσχαρίσιο
 • Τουρκία
 • νεοσσός

Λαχανικά:

 • μπρόκολο
 • ξυνολάχανο
 • κουνουπίδι
 • γλυκο καλαμποκι
 • λευκές και γλυκές πατάτες
 • πρασινάδα
 • λάχανο

Γαλακτοκομικά προϊόντα:

 • γιαούρτι
 • γαλακτοκομείο
 • feta
 • αυγά

Όσπρια και ξηροί καρποί:

 • τα αρακά
 • φακές
 • όσπριο της άπω ανατολής
 • φιστίκια
 • αμύγδαλα

Καρπός:

 • αβοκάντο
 • πορτοκάλι
 • ντομάτα

Σπόροι:

 • ψωμί ολικής αλέσεως
 • δημητριακά ολικής αλέσεως
 • ηλιόσποροι
 • πίτουρο σιταριού

Μανιτάρια:

 • μανιτάρια shiitake
 • Μανιτάρια Ρίμινι

Βιταμίνη Β5 – Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (RDA)

Σε περίπτωση πουπαντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5),Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, αλλά είναι εύκολο να επιτευχθεί με μια υγιεινή διατροφή. Περίπου 2 mg συνιστάται για βρέφη. Τα μικρά παιδιά πρέπει να καταναλώνουν κατά μέσο όρο από 3 mg έως 4 mg ημερησίως. Ο θηλασμός και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση περίπου 6 mg-7 mg την ημέρα για να διατηρήσουν υγιή εγκυμοσύνη και σωστή γαλουχία. Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας πρέπει να παίρνει περίπου 5-6 mg βιταμίνης B5 την ημέρα.

Συμπλήρωση βιταμίνης Β5

Πόση βιταμίνη Β5 πρέπει να πάρω;

Η παντετινη, μια μορφή δισουλφιδίου του παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5), διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Το συμπλήρωμα με τη μορφή παντετινών θεωρείται ως μια πιο δραστική μορφή παντοθενικού οξέος καθώς περιέχει την ομάδα σουλφυδρυλίου που είναι απαραίτητη για το συνένζυμο Α. Ωστόσο, δεν απορροφάται καλύτερα από τον άνθρωπο που το παίρνει, οπότε είναι ευεργετικό να χρησιμοποιηθεί μαζί με το πρόσθετο με τη μορφή παντοθενικού ασβεστίου, μια άλλη χορηγούμενη θεραπευτική μορφή παντοθενικού οξέος. Επιπλέον, το παντοθενικό ασβέστιο είναι μια πιο σταθερή μορφή – είναι ευκολότερο να καταπιεί και να χωνεύεται στα έντερα επειδή είναι αλάτι. Συνήθως συνταγογραφείται ή προτείνεται από τους γιατρούς ως συμπλήρωμα διατροφής σε δόσεις των 5 mg – 10 mg.

Η χορήγηση πανανθάνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ το παντοθενικό ασβέστιο είναι ενεργό και χρήσιμο σε ασθενείς με δύσκαμπτες αρθρώσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή πόνο στις αρθρώσεις.Αυτή η συμπλήρωση θεωρείται μια πιο ομοιοπαθητική και φυσική λύση για τη σταθεροποίηση ορισμένων διαδικασιών στο σώμα που δεν λειτουργούν πλήρως σωστά.

Βιταμίνη Β5 – οφέλη για τους άνδρες

Οι άντρες μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από μια διατροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη Β5. Το επινεφρικό αποτέλεσμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιταμίνη B5 και είναι απαραίτητο για να τους βοηθήσει να αρχίσουν να αναπτύσσουν τεστοστερόνη, μια στεροειδή ορμόνη που είναι πιο ορατή στους άνδρες. Η τεστοστερόνη υποστηρίζει την αντοχή των μυών, τη σεξουαλική λειτουργία και την φυσική κατάσταση των ανδρών. Το παντοθενικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της υπερτροφίας του προστάτη.Με ανεπάρκεια βιταμίνης Β5, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται και προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως:

 • αυξημένα επίπεδα σωματικού λίπους
 • μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
 • μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη
 • αγονία
 • απουσία μαλλιών σάρκας
 • ανεπαρκή μεταβολισμό της χοληστερόλης
 • αυξημένο αίσθημα κόπωσης

Βιταμίνη Β5 – οφέλη για τις γυναίκες

Ακριβώς όπως τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για ορισμένες αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, η υγεία των γυναικών εξαρτάται επίσης από τους αδένες. η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίησή τους για την παραγωγή οιστρογόνων καθώς και της προγεστερόνης. Χωρίς την προγεστερόνη που απαιτείται για την εξισορρόπηση των επιπέδων οιστρογόνων, οι γυναίκες γίνονται πιο ευαίσθητες στον καρκίνο των ωοθηκών. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά, τα οποία περιέχουν οιστρογόνα και προγεσταγόνο, αυξάνουν επίσης την ανάγκη για βιταμίνη Β5 στις γυναίκες, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα επίπεδα των τεχνητών και φυσικά παραγόμενων ορμονών στο σώμα. Σε κλινικές δοκιμές, οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν από του στόματος αντισυλληπτικά βρέθηκαν να έχουν μειωμένο επίπεδο παντοθενικού οξέος.

Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον μεταβολισμό και την αποσύνθεση του παντοθενικού οξέος στο σώμαΟ θηλασμός και η εγκυμοσύνη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμινών Β5 των γυναικών και να τα εκθέσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β5. Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης Β5 είναι απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Οι κατάλληλες λειτουργίες των επινεφριδίων μειώνουν την κόπωση, το άγχος, το άγχος, την κατάθλιψη και την αύξηση βάρους. Οι υγιείς επινεφριώδεις αδένες μειώνουν επίσης το περιβαλλοντικό στρες που συνδέεται με τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως, την εξάντληση και τη γαλουχία και άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Βιταμίνη Β5 – παρενέργειες

Υπερβολική δόση βιταμίνης Β5

Η βιταμίνη Β5 γενικά δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο. Παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για το σύνδρομο υπερβολικής δόσης, σε υπερβολικές δόσεις είναι δυνατόν να βιώσουμε: …

 • γαστρεντερική δυσφορία
 • ναυτία
 • καούρα
 • διάρροια
 • κράμπες

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β5

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β5 είναι σπάνια στους ανθρώπους λόγω των διαθέσιμων συμπληρωμάτων και μιας δίαιτας πλούσιας στην ουσία. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με χρόνιο άγχος ή υποσιτισμό μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ανεπάρκειας παντοθενικού οξέος. Ωστόσο, η ευρεία παρουσία της βιταμίνης Β5 στα περισσότερα τρόφιμα μειώνει την πιθανότητα ανεπάρκειας. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να εμποδίσουν τη λειτουργία της καταστροφής υδατανθράκων στο γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι να μειώσουν το επίπεδο της βιταμίνης Β5 στο σώμα. Μικρά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β5 μπορεί να περιλαμβάνουν: ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, μυϊκές κράμπες, αϋπνία, αλλά επίσης προκαλούν εκρήξεις αλλεργίας ή άσθματος.Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β5 μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στον γαστρεντερικό σωλήνα με συμπτώματα όπως

 • έμεση
 • διάρροια
 • κοιλιακό άλγος

Λόγω των επιπτώσεών του στο ανοσοποιητικό σύστημα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β5 μπορεί επίσης να προκαλέσει συχνότερες λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, καθώς και δυσκολίες στην επούλωση τραυμάτων ή αποδυνάμωση της ικανότητας του οργανισμού να καταπολεμά την ασθένεια. Σε ορισμένες ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β5 είχε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως η επινεφριδιακή ανεπάρκεια ή εξάντληση και η ηπατική εγκεφαλοπάθεια ή η παρουσία τοξινών στο αίμα.Ακόμη και όταν τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ προχωρημένα, κάθε μία από αυτές είναι αναστρέψιμη με κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία.

Delli Panthea

Παίρνει λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τη Philippa Take, αλλά δύο πράγματα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ είναι ότι είναι σίγουρο και πρακτικό. Φυσικά, το sshe είναι επίσης χαρισματικό, συναισθηματικό και ικανό, αλλά είναι λιγότερο προεξέχον και συχνά συνυφασμένο με το να είναι επιτηδευμένο Καλά.
Οι προσδοκίες της, όμως, είναι αυτό που τόσο άρεσε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα υπολογίζουν και στην οπισθοψία τους όποτε χρειάζονται επευφημίες.

Κανείς δεν είναι τέλειος φυσικά και ο Φίλιππα έχει πολλά λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά. Η στενότητα και η μισαλλοδοξία της τείνουν να παρεμποδίζουν συχνά τα προσωπικά επίπεδα.
Ευτυχώς η πρακτική της σκέψη είναι συνήθως εκεί για να μαλακώσει τα χτυπήματα.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *