Νέα

Επιδράσεις και οφέλη της καφεΐνης με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την καφεΐνη!

Είναι η καφεΐνη ένα φάρμακο;

Όπως ίσως γνωρίζετε, η καφεΐνη καταναλώνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα μονοτονικό διεγερτικό και ένα ήπιο διουρητικό που εμφανίζεται σε ποτά και τρόφιμα. Ορισμένες δοκιμές υποδεικνύουν αρνητικές ή δυσμενείς επιδράσεις αυτού του φυσικού συστατικού. Αλλά τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν επίσης τα οφέλη της καφεΐνης για την υγεία.

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι μια πικρή ουσία που ταξινομείται ως διεγερτικό και βρίσκεται σε κόκκους καφέ, φύλλα τσαγιού και κόκκους κακάο. Είναι επίσης το πιο δημοφιλές συστατικό αδυνατίσματος που χρησιμοποιείται από εταιρείες σε συμπληρώματα όπως το Plexus Slim και η Truvision. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1821 και έγινε ένα παγκόσμιο εμπόρευμα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η χημική ονομασία είναι η 1,3,7-τριμεθυλοξανθίνη. η καφεΐνη ταξινομείται επίσης ως αλκαλοειδές ξανθίνης. Η ουσία δρα ενεργώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, επηρεάζει την πίεση του αίματος και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. μπορεί να αρχίσει να εργάζεται μόλις σε 15 λεπτά μετά την κατάποση. Τα ενεργειακά ποτά, οι πρωτεϊνικές ράβδοι και τα κοκτέιλ, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, το καυτό κακάο και το κατεψυγμένο τσάι περιέχουν καφεΐνη.

Για να συνοψίσουμε, η καφεΐνη όπως αυτή που χρησιμοποιείται στο It Works! Η ενέργεια είναι ο πιο ευρέως καταναλισκόμενος διεγερτικός και ψυχοδραστικός στον κόσμο.

Δοσολογία – Ποια δόση καφεΐνης είναι ασφαλής;

Το βάρος σας, το ύψος και η ανοχή στην καφεΐνη παίζουν κάποιο ρόλο σε ό, τι πρέπει να είναι η μέγιστη πρόσληψη καφεΐνης. Γενικά, για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, 400 χιλιοστόγραμμα ημερησίως θεωρούνται ασφαλή. Η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ είναι περίπου 95-200 χιλιοστόγραμμα, ενώ ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι παρέχει περίπου 14-70 χιλιοστόγραμμα. Πολύ μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες όπως άγχος και υπερβολική διέγερση.

Συνοψίζοντας: Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης κάθε μέρα. Οι υψηλότερες δόσεις ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών και ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

Φυσικές πηγές καφεΐνης

Διαφορετικά φυτά περιέχουν φυσικό εκχύλισμα καφεΐνης. Ορισμένες από τις φυσικές πηγές αυτού του διεγερτικού είναι οι σπόροι του καφέ, τα κοκάλια, τα ζιζάνια, τα κακάο, τα φύλλα τσαγιού και τα φυτά guarana. Το πιστεύετε ή όχι, η καφεΐνη υπάρχει σε περισσότερα από 60 διαφορετικά φυτά.

Περίληψη: Τα διάφορα φυτά και οι σπόροι περιέχουν καφεΐνη.

Επιδράσεις της καφεΐνης – αυξάνει τη διάθεση και βελτιώνει τη μνήμη;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη επηρεάζει τόσο τη διάθεση όσο και τη μνήμη. Μεμονωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη βοηθάει στον αποκλεισμό των υποδοχέων αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που εμφανίζεται στον εγκέφαλο και προκαλεί κόπωση ή απώλεια ενέργειας. Επιπλέον, ο καφές βοηθά στην τόνωση των λειτουργιών του εγκεφάλου και ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη.

Περίληψη: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το διεγερτικό έχει θετική επίδραση τόσο στη διάθεση όσο και στη μνήμη.

Απώλεια βάρους κατά την κατανάλωση καφεΐνης – είναι υγιής;

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους σε κάποιο βαθμό. Μεμονωμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το διεγερτικό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού σας αυξάνοντας τη θερμοκρασία της γένεσής σας (έτσι το σώμα σας παράγει ενέργεια και θερμότητα για να κάψει θερμίδες). Βοηθά επίσης να σταματήσετε ή να μειώσετε την όρεξή σας με κάποιο τρόπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες που καταναλώνονται. Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου (Συμπληρώματα όπως καμπάνοι λαιμοί είναι επίσης χρήσιμα σε αυτή την περίπτωση). Ο μέσος όρος των 250 mg καφεΐνης που καταναλώνονται με το γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε μέχρι και 75 θερμίδες την ημέρα.

Συνοπτικά, αυτό το διεγερτικό μπορεί να έχει επίδραση στην καύση θερμίδων και στην καταστολή της όρεξης, αλλά τα αποτελέσματα είναι συνήθως ελάχιστα.

Πάρτε μια ένεση ενέργειας από την καφεΐνη!

Αν ψάχνετε για ένα πνευματικό λάκτισμα ή μια αύξηση της ενέργειας, ο καφές με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να διευθετήσει το θέμα. Αυτός ο διεγερτικός παράγοντας επηρεάζει την ανάπτυξη ακετυλοχολίνης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, όλων των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη συγκέντρωση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας με την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, την επιτάχυνση του καρδιακού παλμού και την παραγωγή ενέργειας. Εάν η καφεΐνη σε οποιαδήποτε μορφή καταναλώνεται εντός μίας ώρας πριν από την έναρξη της άσκησης, το επίπεδο αντοχής μπορεί να αυξηθεί έως και πέντε τοις εκατό. Επιπλέον, οι μύες θα παραμείνουν διεγερμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η καφεΐνη οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή κατεχολαμινών πλάσματος, επιτρέποντας στον οργανισμό να προσαρμόζεται πιο αποτελεσματικά στο σωματικό άγχος.

Συνοψίζοντας: Αν καταναλώσετε 200-300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης μία ώρα πριν ξεκινήσετε τη σωματική άσκηση, θα βελτιώσει πιθανώς το επίπεδο απόδοσής σας και θα σας κάνει να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι αργότερα. Το πρόβλημα με ορισμένα προϊόντα, όπως το Thrive Patch, είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή καφεΐνη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Οφέλη για την υγεία από την καφεΐνη

Υπάρχουν μερικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφεΐνης τα οποία υποστηρίζονται από έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Έρευνα 2005 που καλύπτει περισσότερους από 193.000 ανθρώπους, έδειξε ότι 4-6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη δευτέρου τύπου κατά 35 τοις εκατό. Το να πίνετε τουλάχιστον τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες βελτιώνει τη συνολική κατάσταση των εντέρων αυξάνοντας τον αριθμό των “καλών” εντερικών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Έρευνα με 83.700 νοσοκόμες υποδεικνύει ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής έως και 20%. Επιπλέον, μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Συμπερασματικά, η καφεΐνη μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, την υγιή καρδιά και την προστασία του ήπατος.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της χρήσης καφεΐνης;

Δυστυχώς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες στην καφεΐνη εάν ληφθεί πολύ υψηλή ή αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό το φυσικό διεγερτικό. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκό τρόμο, αϋπνία, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, διαταραχή στο στομάχι, νευρικότητα, άγχος, ευερεθιστότητα και κεφαλαλγία. Τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από χρήστες συμπληρωμάτων αδυνατίσματος, όπως το Hydroxycut και κοκτέιλ προ-προπόνησης με προσθήκη καφεΐνης. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και συχνότερης ούρησης. Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την κατανάλωση υγρών – καταναλώνετε πολύ νερό για να σας κρατήσουμε ενυδατωμένους. Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλα φάρμακα, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού πιείτε πολύ καφέ, επειδή η καφεΐνη μπορεί να αντιδράσει χημικά με το φάρμακο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνοπτικά, οι παρενέργειες εμφανίζονται όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Η αλήθεια για την καφεΐνη

Όπως πολλά άλλα φυσικά προϊόντα, η καφεΐνη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωσή του με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευημερίας. Ωστόσο, εάν το τρώτε πάρα πολύ, μπορεί να αντιμετωπίσετε περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από μια θετική επίδραση στο σώμα σας.

Delli Panthea

Παίρνει λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τη Philippa Take, αλλά δύο πράγματα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ είναι ότι είναι σίγουρο και πρακτικό. Φυσικά, το sshe είναι επίσης χαρισματικό, συναισθηματικό και ικανό, αλλά είναι λιγότερο προεξέχον και συχνά συνυφασμένο με το να είναι επιτηδευμένο Καλά.
Οι προσδοκίες της, όμως, είναι αυτό που τόσο άρεσε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα υπολογίζουν και στην οπισθοψία τους όποτε χρειάζονται επευφημίες.

Κανείς δεν είναι τέλειος φυσικά και ο Φίλιππα έχει πολλά λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά. Η στενότητα και η μισαλλοδοξία της τείνουν να παρεμποδίζουν συχνά τα προσωπικά επίπεδα.
Ευτυχώς η πρακτική της σκέψη είναι συνήθως εκεί για να μαλακώσει τα χτυπήματα.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *