Καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση

[Total: 0    Average: 0/5]

Η ανίχνευση μειωμένων επιπέδων γοναδοτροπίνης ορού σε ασθενείς με καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση κατά τη διάρκεια εργαστηριακών εξετάσεων επιτρέπει τη διάγνωση υπογοναδοτροπικού υπογοναδισμού.

Ο υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός συνδέεται με την αποτυχία των εσωτερικών γεννητικών οργάνων να αναλάβουν τη σωστή λειτουργία τους κατά την εφηβεία λόγω ανεπάρκειας των γοναδοτροπινών. Οι αιτίες μπορεί να είναι: υπόταση της υπόφυσης πολλαπλών ορμονικών ή απομονωμένων χαρακτήρων που αφορούν μόνο τις γοναδοτροπίνες, όγκους της υποθάλαμο-υπόφυσης, ορισμένες χρωμοσωμικές διαταραχές.

Επίσης αναφέρονται αναπτυξιακές ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, με τη μορφή βλάβης στα κέντρα εγκεφαλικών στελεχών και επίκτητου υποθάλαμου ή υπόφυσης υπόφυσης (π.χ. ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα). Ο κίνδυνος ανάπτυξης καθυστερημένης σεξουαλικής εφηβείας μπορεί επίσης να περιοριστεί από την ανάπτυξη συστηματικών χρόνιων παθήσεων ή υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας στα κορίτσια, καθώς και από ανορεξία και υψηλά επίπεδα υποσιτισμού (π.χ. κατά τη διάρκεια συστηματικών ασθενειών, χρόνιων ασθενειών ή υπερβολικής φυσικής δραστηριότητα στα κορίτσια).

Αναγνώριση καθυστερημένης εφηβείας

Κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας, θα πρέπει να συλλέγεται ένα σωστό και περιεκτικό ιατρικό ιστορικό και να εξετάζονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα καθώς και η ηλικία των οστών του ασθενούς με βάση τις ακτίνες Χ του αριστερού καρπού.

Θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν εργαστηριακές εξετάσεις (μορφολογία αίματος, γενικές εξετάσεις ούρων, εργαστηριακές εξετάσεις για τη συγκέντρωση γοναδοτροπινών και ορμόνης TSH, προλακτίνη και σε αγόρια – τεστοστερόνη, και σε κορίτσια – οιστραδιόλη). Στην περίπτωση αυξημένων επιπέδων γοναδοτροπίνης, διεξάγεται γενετική και οπτική εξέταση της λεκάνης σε μικρότερη λεκάνη (πρώτα στην υπερηχογραφία ή σε τομογραφία μέσω υπολογιστή ή σε μαγνητικό συντονισμό σε μεταγενέστερο στάδιο).

Εάν μειώνεται η συγκέντρωση των γοναδοτροπινών σε εργαστηριακές εξετάσεις, εκτελείται η αποκαλούμενη «συγκέντρωση γοναδοτροπίνης». δοκιμές που προκαλούν ορμόνες και απεικόνιση κεφαλής (υπολογισμένη τομογραφία ή μαγνητικός συντονισμός).

Θεραπεία της καθυστερημένης εφηβείας

Η συνταγματικά καθυστερημένη ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Είναι σημαντικό να εξηγηθεί στον ασθενή ότι η ανάπτυξη θα είναι σωστή, μόνο με καθυστέρηση. Εάν τα αγόρια χωρίς εφηβεία έχουν χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και αυτό είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό πρόβλημα, η τεστοστερόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3 μήνες για να επιταχυνθεί η εφηβεία και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Τα κορίτσια (πολύ σπάνια) μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με οιστρογόνα.

Ο υπογοναδικός υπογοναδαλφισμός αντιμετωπίζεται με σεξουαλικές ορμόνες, που λείπουν στο σώμα. Στα κορίτσια, η θεραπεία ξεκινά με μικρές δόσεις οιστρογόνων που χορηγούνται σε φέτες διαδερμικά και σταδιακά αυξάνει τη δόση. Η εμμηνόρροια αιμορραγία αποτελεί ένδειξη για πρόσθετη θεραπεία με την προσθήκη προγεστογόνων, αλλά όχι νωρίτερα από 6 μήνες μετά την έναρξη της χορήγησης οιστρογόνων. Από την άλλη πλευρά, τεστοστερόνη παρατεταμένης δράσης χρησιμοποιείται στα αγόρια.

Ο υποναδοτροπικός υπογοναδισμός αντιμετωπίζεται επίσης με σεξουαλικές ορμόνες. Επιπλέον, στα αγόρια, υπάρχει καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα με την ταυτόχρονη χρήση χοριακής γοναδοτροπίνης ή ανθρώπινης εμμηνόπαυσης γοναδοτροπίνης (κυρίως αύξηση του όγκου των όρχεων).

Οι χρόνιες παθήσεις που προκαλούν καθυστερημένες σεξουαλικές εφηβικές και αναπτυξιακές διαταραχές πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα και ο υποσιτισμός και η καχεξία πρέπει να αποτρέπονται. Εάν οι χρόνιες νόσοι απαιτούν γλυκοστεροειδή και ο ασθενής έχει καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση, η δόση των στεροειδών θα πρέπει να μειώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο, με την καλύτερη δυνατή θεραπευτική επίδραση στη θεραπεία της χρόνιας ασθένειας.

Delli Panthea
Περί Delli Panthea 315 Άρθρα
Παίρνει λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τη Philippa Take, αλλά δύο πράγματα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ είναι ότι είναι σίγουρο και πρακτικό. Φυσικά, το sshe είναι επίσης χαρισματικό, συναισθηματικό και ικανό, αλλά είναι λιγότερο προεξέχον και συχνά συνυφασμένο με το να είναι επιτηδευμένο Καλά. Οι προσδοκίες της, όμως, είναι αυτό που τόσο άρεσε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα υπολογίζουν και στην οπισθοψία τους όποτε χρειάζονται επευφημίες. Κανείς δεν είναι τέλειος φυσικά και ο Φίλιππα έχει πολλά λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά. Η στενότητα και η μισαλλοδοξία της τείνουν να παρεμποδίζουν συχνά τα προσωπικά επίπεδα. Ευτυχώς η πρακτική της σκέψη είναι συνήθως εκεί για να μαλακώσει τα χτυπήματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*