Ποια βιταμίνη D παίρνετε;

[Total: 0    Average: 0/5]

Τριχοφυτία είναι μια συστηματική νόσος που χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή ηλικία. Εμφανίζεται μόνο στα παιδιά, το ισοδύναμό του σε ενήλικες είναι η οστεομαλακία. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στις ραχίτιδες είναι διαταραχές της μεταλλοποίησης του οστεοειδούς και του χόνδρου ανάπτυξης.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της ανωμαλίας είναι η έλλειψη βιταμίνης D3. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει μείωση του επιπέδου του ασβεστίου στον ορό του αίματος, επειδή κανονικοποιείται από την ανάπτυξη του δευτερογενούς υπερπαραθυρεοειδισμού (το ασβέστιο απελευθερώνεται στο αίμα από τις δομές των οστών). Οι λιγότερο συχνές ραχίτιδες μπορεί να προκληθούν από ανεπάρκεια ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη ραχίτιδα

Στα βρέφη, λόγω ανεπαρκούς ανάπτυξης, ανεπαρκούς διατροφής (προκαλώντας ανεπάρκεια ασβεστίου, βιταμίνης D3 και φωσφορικών αλάτων στη διατροφή), ανεπαρκή ηλιακή ακτινοβολία (που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή δραστικών μεταβολιτών βιταμίνης D στο δέρμα), έλλειψη συμπλήρωσης βιταμίνης D3 και η ασθενής απορρόφηση ασβεστίου από το γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ραχίτιδας.

Επιπλέον, η πρόωρη ζωή, η παρεντερική διατροφή και κάποια γενετικά σύνδρομα συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων φωσφορικού ορού, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση ραχίτιδας. Επίσης, ορισμένες συγγενείς ασθένειες προκαλούν μείωση της συγκέντρωσης ασβεστίου, η οποία επίσης έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη οστικών ανωμαλιών και συμπτωμάτων χαρακτηριστικών για ραχίτιδα.

Τα συμπτώματα της ραχίτιδας

Τα εραλδικά (συστηματικά) συμπτώματα της ραχίτιδας στα βρέφη είναι κυρίως: ευερεθιστότητα, άγχος, εφίδρωση του κεφαλιού κατά τη σίτιση, στροφή της κεφαλής και έλλειψη όρεξης, οδηγώντας σε μείωση του κέρδους βάρους. Επιπλέον, υπάρχει μια τάση για δυσκοιλιότητα, διαταραχές ύπνου και μειωμένη ένταση των μυών.

Οι ενεργές (άνθισης) ραχίτιδες αναπτύσσονται μετά από λίγες εβδομάδες, αν παραμείνουν ανεπεξέργαστες, οδηγούν σε αλλαγές στην περιοχή των οστών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα παραμορφώσεις στο στήθος (οι αποκαλούμενες «οστικές παραμορφώσεις»). Το κρανίο έχει χαρακτηριστικό σχήμα, τετράγωνο και εμφανίζεται η αποκαλούμενη «σκόνη στο στήθος». καμπύλα βραχιόλια (παραμορφώσεις γύρω από τα χέρια του βραχίονα και των κάτω άκρων) και καμπύλες ροζάρια (πάχυνση στην περιοχή των συνδέσεων των οστών με τις πλευρές του χόνδρου).

Επιπλέον, υπάρχουν οι επονομαζόμενοι «ελεύθεροι αναβάτες». μια καμπύλη καμπυλών, μαλάκυνση του στρειδιού, δευτερεύοντα συμπτώματα τετάνας μπορεί να συμβούν. Επιπρόσθετα, παρατηρείται η μεγέθυνση της εμπρόσθιας γραμματοσειράς και η καθυστέρηση στην υπερανάπτυξη, κάμψη των κάτω άκρων (κάμψη σχήματος Ο και Χ), παραμόρφωση της πυέλου, επίπεδο πόδι και καθυστερημένη ανάπτυξη. Ακόμα αργότερα, τα δόντια των παιδιών με ραχίτιδα κόβονται.

Αναγνώριση των ραχίτιδων

Προκειμένου να προσδιοριστεί η διάγνωση της ραχίτιδας, είναι χρήσιμο να προσδιοριστεί η εμφάνιση συστηματικών και οστικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, οι αλλαγές στις εικόνες ακτίνων Χ των οστών και οι ανωμαλίες σε εργαστηριακές εξετάσεις, κυρίως σχετικά με το μεταβολισμό ασβεστίου-φωσφορικών, δείχνουν την εμφάνιση ραχίτιδας.

Είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν τα επίπεδα ασβεστίου, φωσφορικών αλάτων, ενζύμων αλκαλικής φωσφατάσης, παραθορμόνης και καλσιτριλίου στον ορό και φωσφορικών αλάτων και οΑΜΡ στα ούρα αν ένα παιδί υποπτεύεται ραχίτιδα.

Πρόληψη και θεραπεία των ραχίτιδων

Οι διαδικασίες για την πρόληψη της ραχίτιδας αρχίζουν ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να τρώμε ορθολογικά και να προσφέρουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Η έκθεση στον ήλιο και η πρόσληψη βιταμίνης D3 αποτελούν επίσης σημαντικά προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατάλληλη διατροφή των βρεφών και η επιπλέον συμπλήρωση της βιταμίνης D3 καθώς και η έκθεση στον ήλιο των παιδιών είναι απαραίτητες μετά τον τοκετό, γεγονός που αποτελεί σημαντική πτυχή της πρόληψης και της θεραπείας των ραχίτιδων. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε σχετικά με την πιθανότητα υπερβολικής δόσης της βιταμίνης D3, σε περίπτωση λήψης υψηλότερων από συνιστώμενων δόσεων αυτού του παρασκευάσματος.

Πρόγνωση της ραχίτιδας

Σε περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας της ραχίτιδας, δεν αναπτύσσονται αρνητικές επιδράσεις από ραχίτιδα και η πρόγνωση είναι θετική. Οι ανεπεξέργαστες ραχίτιδα οδηγούν σε παραμορφώσεις στο οστό και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού, η οποία σχετίζεται με φτωχότερη πρόγνωση.
Mariusz Kłos

– Internal Medicine «, Gerd Herold και συν-συγγραφείς, εκδ. PZWL Medical Publishing House, Βαρσοβία.
– Pediatrie «, επιστημονικές επιστήμες, Krystyna Kubicka, Wanda Kawalec, έκδοση PZWL Medical Publishing House, Βαρσοβία.

Σχόλια Τα σχόλια του ραχίτη

Kasia | 2011-09-25 21:46

Επειδή, για παράδειγμα, δίνουμε το Βιγκαντόλ στο παιδί μας. Διαθέτει ένα εύχρηστο διανομέα που είναι επίσης άνετο για το παιδί.

Delli Panthea
Περί Delli Panthea 315 Άρθρα
Παίρνει λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τη Philippa Take, αλλά δύο πράγματα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ είναι ότι είναι σίγουρο και πρακτικό. Φυσικά, το sshe είναι επίσης χαρισματικό, συναισθηματικό και ικανό, αλλά είναι λιγότερο προεξέχον και συχνά συνυφασμένο με το να είναι επιτηδευμένο Καλά. Οι προσδοκίες της, όμως, είναι αυτό που τόσο άρεσε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα υπολογίζουν και στην οπισθοψία τους όποτε χρειάζονται επευφημίες. Κανείς δεν είναι τέλειος φυσικά και ο Φίλιππα έχει πολλά λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά. Η στενότητα και η μισαλλοδοξία της τείνουν να παρεμποδίζουν συχνά τα προσωπικά επίπεδα. Ευτυχώς η πρακτική της σκέψη είναι συνήθως εκεί για να μαλακώσει τα χτυπήματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*