Νέα

L-theanine: 17 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

L-teanina: 17 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Η L-θεανίνη είναι ένας δομικός συνδυασμός αμινοξέων, γλουταμικού οξέος και γλουταμίνης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σωματίδια έχουν παρόμοιο σχήμα.

Τι είναι η L-theanine;

Αν και αυτό είναι ένα λεγόμενο μη-απαραίτητο αμινοξύ (συχνά παρόν σε αλυσίδες), η Ι-τεανίνη έχει δομή παρόμοια με αυτή ενός μορίου. “L” στο όνομα σημαίνει “αριστερά” σε αντίθεση με “δεξτρόζη”. Στην πραγματικότητα, ένα μόριο χαρακτηρίζεται από μια τάση να κυριαρχεί ένα στοιχείο, όπως ακριβώς το δεξί και το αριστερό χέρι χαρακτηρίζονται από έναν μέσο άνθρωπο.Τα μόρια “αριστερού χεριού” είναι τα “αριστερόχειρα” και τα “δεξτρόζη” μόρια είναι “δεξιόστροφα”. Τα σωματίδια αριστερού και δεξιού χεριού έχουν διαφορετικές ιδιότητες.Η L-teanine είναι ένα από τα πολλά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Διατίθεται σε μορφή κάψουλας ή τσαγιού. Η ασφάλεια του είναι γενικά αναγνωρισμένη και αποδεκτή. Η L-teanine, που ανακαλύφθηκε από την αρχαία, αποτελεί επίσης απόδειξη των επιτευγμάτων της αρχαίας κινεζικής γνώσης από 4700 χρόνια πριν, η οποία εξακολουθεί να ωφελεί τον σύγχρονο κόσμο μας.

Εναλλακτικά ονόματα για L-theanine

Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί χημικοί προσδιορισμοί για L-θεανίνη, συμπεριλαμβανομένων:

– 5-Ν-αιθυλο-γλουταμίνη– L-γλουταμικό οξύ – γάμμα-αιθυλαμίδιο.
– Θεανίν
– Suntheanine (κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας όνομα για L-theanine)

Πώς λειτουργεί το L-theanine;

Δεδομένου ότι είναι δομικά παρόμοια με το γλουταμινικό, η L-τεανίνη μπορεί να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φθάσει στον εγκέφαλο απευθείας χωρίς την ανάγκη για ένα πρόσθετο μόριο καταλύτη. Η L-teanine μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλαπλές ταυτόσημες θέσεις σύνδεσης νεύρου στον εγκέφαλο ως γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), που είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής στη μείωση του άγχους και του ελέγχου στρες. Η L-τεανίνη μπορεί επίσης να εμποδίσει το NMDA από τους δικούς του υποδοχείς. Η τελευταία είναι η ιδιότητα επί της οποίας βασίζεται η αντι-εξαντλητική επίδραση της 1-τεανίνης, αφού το NMDA έχει νευροτοξική επίδραση.

Επιπλέον, η L-theanine διεγείρει μια γεύση μπαχαρικών ή umami, η οποία είναι χρήσιμη στις διαδικασίες απώλειας βάρους.Τέλος, η 2-τεανίνη αυξάνει το επίπεδο αρκετών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Αυτά περιλαμβάνουν ντοπαμίνη, GABA, γλυκίνη, BDNF και NGF, τα οποία είναι σημαντικά για τα ανθρώπινα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Το αν η ι-τεανίνη αυξάνει το επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι αμφιλεγόμενη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ναι, ενώ άλλοι έχουν δείξει μείωση στα επίπεδα σεροτονίνης μετά τη χορήγηση της L-τεανίνης. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτές οι δοκιμές διεξήχθησαν σε αρουραίους και όχι σε ανθρώπους.

Ποια είναι η χρήση της l-θεανίνης;

Η L-theanine φέρνει πολλές βελτιώσεις στην απόδοση διαφόρων λειτουργιών και συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών του εγκεφάλου και του ήπατος.Η ανακάλυψη της θεραπευτικής χρήσης αυτής της ουσίας χρονολογείται από την αρχαία Κίνα πριν από 4700 χρόνια. Ίσως η πιο συνηθισμένη εφαρμογή της Ι-τεανίνης είναι να χρησιμοποιήσει την ηρεμιστική δράση της. Η ουσία ονομάζεται «διαλογισμός κάψουλας» λόγω της ικανότητάς της να ενισχύει την κατάσταση της χαλάρωσης σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση της νοητικής εγρήγορσης. Αυτή η κατάσταση του νου είναι παρόμοια με αυτή του διαλογισμού. Όσον αφορά το φαινόμενο του «διαλογισμού της κάψουλας», η L-τεανίνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αλφα κύματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα άλφα κύματα συσχετίζονται με μια ήρεμη, συνειδητή κατάσταση λειτουργίας. Το ερώτημα είναι αν τα άλφα κύματα προκαλούν χαλάρωση, είτε η χαλάρωση προκαλεί άλφα παραγωγή. Επιπλέον, η ελαφριά καρδιά βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Αυτή η γνωστική ενίσχυση είναι επωφελής όχι μόνο για τον μέσο άνθρωπο, αλλά και για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, στα οποία μειώνεται η συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών.Ένα παράδειγμα είναι η ADHD. Οι μειούμενες συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για καλή γνωστική λειτουργία παρατηρούνται επίσης σε καταθλιπτικές διαταραχές, τραυματισμούς στο κεφάλι και άλλες διαταραχές των λειτουργιών του εγκεφάλου. Υπάρχει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τις ιδιότητες αντοχής στο άγχος της 1-τεανίνης. Όλες οι μελέτες διεξήχθησαν σε μικρή κλίμακα. Ωστόσο, η ουσία μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο που είναι γνωστό ως νευροτοξικότητα, το οποίο σχετίζεται με την οξείδωση και το θάνατο των κυττάρων. Επιπλέον, τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε L-teanine έδειξαν μειωμένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, γεγονός που συμβάλλει στον θάνατο των νευρώνων. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για τη χρήση της L-τεανίνης ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας του Alzheimer και για τη διατήρηση των λειτουργιών του εγκεφάλου υψηλής παραγωγικότητας αργότερα στη ζωή. Πριν και μετά τις νευροψυχολογικές εξετάσεις βελτιώθηκαν επίσης οι γνωστικές λειτουργίες σε άτομα με ψυχικές διαταραχές μετά από χορήγηση πράσινου τσαγιού και L-τεανίνης. Ωστόσο, η χρήση του πράσινου τσαγιού στη μελέτη αυτή έχει κάπως αποδυναμώσει τα αποτελέσματα και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιος παράγοντας ήταν υπεύθυνος για το αποτέλεσμα.

Πολλοί ασθενείς διαφημίζουν την ικανότητα της L-θεανίνης να μειώνει τις αρνητικές φυσικές επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πλύσιμο.Όσον αφορά την απώλεια βάρους της L-τεανίνης, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες μικρής κλίμακας και συχνά χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού ή πράσινου τσαγιού στη θέση της καθαρής L-τεανίνης. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δύσκολο να καθοριστεί αν η ίδια η L-τεανίνη συμβάλλει στην παρατηρούμενη αύξηση της απώλειας βάρους ή εάν άλλα συστατικά του πράσινου τσαγιού, όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, μπορούν να είναι υπεύθυνες. Επομένως, τα αποτελέσματα του αδυνατίσματος της L-teanine δεν ήταν σαφώς καθορισμένα εκείνη τη στιγμή.

Πηγές της l-θεανίνης στα τρόφιμα

Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τις πηγές L-τεανίνης στα τρόφιμα, εκτός από το πανταχού παρόν πράσινο τσάι. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η εμφάνιση της Ι-τεανίνης είναι χαρακτηριστική για κάθε είδος της, όχι μόνο πράσινη. Η ουσία είναι επίσης παρούσα σε μαύρο τσάι σε διάφορες ποσότητες, ανάλογα με το πόσο μαγειρεύεται το τσάι. Σε ένα ισχυρό φλιτζάνι μαύρο τσάι υπάρχουν περίπου 20 mg l-τεανίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε τσάι προέρχεται από ένα φυτό.Camellia sinensisαλλά τα φύλλα επεξεργάζονται με διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε τα προκύπτοντα προϊόντα οξειδώνονται σε διαφορετικό βαθμό, δίνοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Πόσο L-theanine μπορώ να πάρω με ασφάλεια;

Η κατάλληλη δόση L-θεανίνης εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς, καθώς και από τον μεμονωμένο μεταβολισμό και τις προτιμήσεις του ατόμου που χρησιμοποιεί το συμπλήρωμα.Η τυπική δόση έναρξης είναι 50 mg, αλλά μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερη αν είστε ευαίσθητοι σε ψυχοδραστικές ουσίες.Η μέγιστη δόση μπορεί να είναι 200 mg δύο φορές την ημέρα σε συμπληρώματα – εάν χρησιμοποιείται με προσοχή. Όταν χρησιμοποιούνται μεμονωμένα megados πάνω από 400 mg, ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι φθάνουν σε “υψηλά επίπεδα L-τεανίνης”. Περιγράφουν την αντίδραση ως ευφορία. Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν την εμφάνιση συγκεκριμένων επιδράσεων από επαναλαμβανόμενες υπερδοσολογίες για την επίτευξη τέτοιων συγκεντρώσεων L-τεανίνης ούτε αναφορές υπερδοσολογίας L-τεανίνης. Η FDA αξιολόγησε τη συμπλήρωση της teanine ως GRAS (γενικά θεωρείται ασφαλής), αρνήθηκε τα περισσότερα από τα θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν να μην παίρνουν πολλές φορές τις υψηλές δόσεις.Μετά από όλα, κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος που αναφέρει υπερβολική δόση L-teanine.

Μετά από ποιο χρονικό διάστημα εμφανίζεται η επίδραση της 1-θεανίνης;

Η αναμονή της δράσης της Ι-τεανίνης μπορεί να κυμαίνεται από είκοσι έως σαράντα λεπτά. Το ηρεμιστικό αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί νωρίτερα, αλλά η παραγωγή των κυμάτων άλφα μπορεί να μην αυξηθεί σαράντα λεπτά ή περισσότερο. Μπορεί να χρειαστεί έως και μια ώρα για να εμφανιστεί η επίδραση νωθριότητας της Ι-τεανίνης.

Πότε πρέπει να πάρετε l-theanine;

Για την πρόληψη του άγχους και της άνοιας, η 1-θεανίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινό συμπλήρωμα.Για άλλους σκοπούς, μπορεί να καταναλωθεί εάν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, λαμβάνοντας 200 mg l-teanine περίπου μια ώρα πριν από το κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση χαλάρωσης που θα κάνει τον ύπνο ευκολότερο. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες κατά του άγχους της 1-τεανίνης, μπορείτε να πάρετε 100 με 200 mg του συμπληρώματος το πρωί. αυτό θα σας ηρεμήσει χωρίς θαμπάδα. Σε κλινικές μελέτες δεν έχει τεθεί θεραπευτική δοσολογία της 1-τεανίνης. Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα κέντρα που εκτελούν τέτοιες κλινικές δοκιμές επικεντρώνονται κυρίως σε συνθετικές και εργαστηριακές ουσίες και σπάνια εκτελούνται σε φυτικά ή συμπληρώματα διατροφής.

Πόσο καιρό μένει η l-theanine στο σώμα σου;

Ο χρόνος ημίσειας ζωής της L-θεανίνης είναι 2,5 έως 4,5 ώρες.Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μεταβολίζει τα μισά από τα συμπληρώματα που ελήφθησαν αρχικά κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, ανάλογα με την αντίσταση των επιμέρους ηπατικών ενζύμων. Όσο πιο ενεργός είναι ο μεταβολισμός του ήπατος, τόσο πιο γρήγορα θα καταρρεύσει. Μετά από άλλες 2,5 έως 4,5 ώρες, τα μισά από αυτά που παραμένουν μεταβολίζονται και ούτω καθεξής έως ότου η Ι-τεανίνη καθαριστεί πλήρως από το σώμα. Φυσικά, τα αισθητά αποτελέσματα θα εξαφανιστούν πριν το συμπλήρωμα εξαφανιστεί εντελώς από το σώμα. Κανονικά, το άτομο δεν θα παρατηρήσει πλέον τις επιδράσεις της ουσίας μετά από δεύτερο μεταβολισμό της ημίσειας ζωής, πέντε έως εννέα ώρες μετά τη λήψη του προϊόντος. Προτείνεται ότι σε καθημερινή δόση, ένα άτομο με γρήγορο μεταβολισμό θα αφομοιώσει τρεις δόσεις σε μια εποχή που κάποιος με βραδύτερο μεταβολισμό θα αφομοιώσει μία ή δύο δόσεις.

L-theanine και …

L-θεανίνη και μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τον επίφυτο αδένα. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου και εγρήγορσης και δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του συνδυασμού μελατονίνης και L-τεανίνης στους ανθρώπους. Σε άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2005. Βρέθηκε ότι οι ιδιότητες της μελατονίνης, όπως η πρόκληση νωθριότητος και η διατήρησή της, είναι ελάχιστες αλλά παρούσες. Από την άλλη πλευρά, μελέτες δεν έχουν δείξει ακόμη ότι η L-teanine έχει ιδιότητες ύπνου. Για να συμπληρώσουν τα συστατικά, οι κατασκευαστές προσφέρουν ένα συνδυασμό μελατονίνης και L-τεανίνης σε παρασκευάσματα για ύπνο.

L-θεανίνη και καφεΐνη

Η ανάμιξη της L-τεανίνης με την καφεΐνη είναι ένας συνδυασμός που προσθέτει ενέργεια. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν πολλά οφέλη για την κατανάλωση τσαγιού με την καφεΐνη. Θεωρείται ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα ή πίνουν τσάι με l-teanine και όσοι πίνουν ποτά με καφεΐνη έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Οι συνέπειες που εμφανίζονται επανειλημμένα ως αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με τον συνδυασμό πρόσληψης 1-τεανίνης και καφεΐνης περιλαμβάνουν την ικανότητα να διατηρείται η προσοχή χωρίς μειωμένη επαγρύπνηση και την ικανότητα αύξησης της προσοχής.

Επιπλέον, πειραματικά άτομα εκτιμούν ότι δεν νιώθουν νευρικός ή νευρικός ως αποτέλεσμα της πρόσληψης καφεΐνης, αλλά αντιμετώπισαν τα οφέλη της πρόσληψης καφεΐνης, όπως η γνωστική βελτίωση. Οι τυπικές δόσεις σε επιστημονικές μελέτες κυμαίνονταν από 100 mg 1-τεανίνης και 50 mg καφεΐνης έως 100 mg 1-τεανίνης και 50 mg καφεΐνης.Εάν η δόση της καφεΐνης ξεπέρασε τη μισή δόση της 1-θεανίνης, η ηρεμιστική δράση της τελευταίας εξαφανίστηκε.

Τόσο η Ι-τεανίνη όσο και η καφεΐνη αλλάζουν τη δραστηριότητα των κυμάτων του εγκεφάλου, με την Ι-τεανίνη που είναι γνωστό ότι διεγείρει τα άλφα εγκεφαλικά κύματα και την καφεΐνη αυξάνοντας την παραγωγή βήτα κύματος. Τα κύματα άλφα συνδέονται με μια χαλάρωση των vigils, και τα βήτα βήτα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να παρακολουθεί προσεκτικά. Καθώς τα βήτα αναπτύσσονται, τα άλφα κύματα μειώνονται και το αντίστροφο. Ο συνδυασμός της 1-τεανίνης και της καφεΐνης αυξάνει την παραγωγή άλφα κύματος πέρα από το επίπεδο που παράγεται από την ίδια την L-τετανίνη. Ο μηχανισμός αυτής της δράσης δεν είναι γνωστός, αλλά αποδεικνύεται από επαναλαμβανόμενες μελέτες.

L-theanine και Adderall

Μερικοί νευροεπιστήμονες πρότειναν να αναγνωριστεί η L-τεανίνη ως υποκατάστατο του Adderal και άλλων διεγερτικών για τη θεραπεία του ελλείμματος προσοχής. Τα αποτελέσματα της 1-τεανίνης περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση και τη διανοητική βελτίωση, που είναι ο σκοπός της θεραπείας με ADHD. Το συμπλήρωμα δεν έχει πολλές παρενέργειες των διεγερτικών. Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας της 1-τεανίνης στη ΔΕΠΥ. Δεν υπάρχουν επίσης διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει η Adderal και η Ι-τεανίνη, ούτε η καφεΐνη και η Ι-τεανίνη.

L-θεανίνη και αλκοόλ

Σε συνδυασμό με το αλκοόλ, το συμπλήρωμα 1-τεανίνης μειώνει την παραγωγή ηπατικής ενζυμικής δραστηριότητας μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Προτείνεται ότι η L-teanine εμποδίζει το σχηματισμό ελευθέρων ριζών που προκαλούνται από το οινόπνευμα και είναι αποτελεσματική ενάντια στη μακροχρόνια ηπατική βλάβη, που συχνά συναντάται σε υψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Πρόσθετες διαδραστικές επιδράσεις της L-τεανίνης και του αλκοόλ είναι η μειωμένη ανοχή στο αλκοόλ. Τα ποτά αναφέρουν ότι χρειάζονται λιγότερα ποτά για να επιτύχουν κατάσταση δηλητηρίασης από το συνηθισμένο. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης την αίσθηση μιας μικρότερης ονειροπόλης μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι δυνατόν να φανταστούμε ότι ένα αμινοξύ θα ρυθμίζει το διεγερτικό αποτέλεσμα του διεγερτικού ενώ παράλληλα θα αυξάνει συνεργικά την ικανότητα του ατόμου να εστιάζει την προσοχή.

L-θεανίνη και 5-ΗΤΡ

Η πρόδρομη νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη, 5-ΗΤΡ ή 5-υδροξυτρυπτοφάνη είναι ένα αυτόνομο συμπλήρωμα ή μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συμπληρώματα συμπεριλαμβανομένης της 1-τεανίνης. Αυτά τα συμπληρώματα δουλεύουν για να αυξήσουν το επίπεδο GABA στον εγκέφαλο. Αυξημένα επίπεδα GABA αναμένεται να προκαλέσουν υποκειμενική αίσθηση μειωμένου στρες και αυξημένη χαλάρωση.

L-θεανίνη στις …

L-Theanine από φόβο

Οι επίσημες επιστημονικές μελέτες αξιολόγησαν ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα της L-τεανίνης σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια και άγχος. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον γενικό πληθυσμό. Μια άλλη μελέτη που αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της 1-τεανίνης και του άγχους διερεύνησε τις αντιδράσεις φυσιολογικού και ψυχολογικού στρες πριν και μετά τη χρήση του συμπληρώματος. Η L-teanine είχε μέτριες ιδιότητες ανακούφισης του άγχους.

L-theanine για έναν ύπνο της νύχτας

Παρόλο που η Ι-τεανίνη λειτουργεί χωρίς να προκαλεί άνοια, έχει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον ύπνο. Ωστόσο, οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις της Ι-τεανίνης στον ύπνο έχουν δείξει ότι δεν βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμηθούν ταχύτερα ή να κοιμηθούν περισσότερο. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε τυπικές δόσεις των 200 mg ή λιγότερο. Σε υψηλότερες δόσεις, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν το συμπλήρωμα είναι αποτελεσματικότερο σε περίπτωση επιπλήρωσης.

L-θεανίνη για πόνο νεύρων

Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη για την αξιολόγηση των επιδράσεων της L-τεανίνης στον νευρικό πόνο, γνωστός και ως νευροπαθητικός πόνος. Μια μελέτη αξιολόγησε τις συνέπειες ενός άλλου συστατικού πράσινου τσαγιού, της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), στον πόνο του διαβητικού νεύρου σε αρουραίους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παρασκεύασμα ήταν αποτελεσματικό, αλλά δεν εξέτασε τα πιθανά αποτελέσματα της 1-τεανίνης. Υπάρχουν ανεπανάληπτες αναφορές σχετικά με την αποτελεσματική χρήση της L-τεανίνης στη μετεγχειρητική νευραλγία, μια μορφή νευρικού άλγους που μπορεί να συμβεί μετά από ερπητική έκρηξη, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες μελέτες.

L-θεανίνη για κατάθλιψη

Μόνο μία επίσημη μελέτη διεξήχθη με άτομα που αξιολόγησαν τις επιδράσεις της L-τεανίνης στα συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο οκτώ εβδομάδες θεραπείας με L-teanine μείωσε σημαντικά ορισμένα καταθλιπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ύπνου, της γνωστικής εξασθένησης και της γενικής κατάθλιψης που μετρήθηκαν με τυποποιημένες κλίμακες. Η L-Theanine έχει θετική επίδραση σε αρκετούς νευροδιαβιβαστές που παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη. Μερικές μελέτες αρουραίων έδειξαν ότι το αμινοξύ αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και άλλα δείχνουν ότι μειώνεται, αλλά η σεροτονίνη δεν είναι ο μόνος νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ανθρώπινη διάθεση.

L-Train για πονοκέφαλο

Το Caracon είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που συχνά συνοδεύει ένα έντονο επεισόδιο κατανάλωσης αλκοόλ. Υπάρχουν διάφοροι φυσικοί παράγοντες που προκαλούν ενόχληση σε ονειροπόληση, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της παρουσίας ενός προϊόντος αποικοδόμησης αλκοόλης, της αλκοολικής αφυδρογονάσης, στο αίμα. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι η εξάντληση του νευροδιαβιβαστή GABA μετά από εντατική κατανάλωση οινοπνεύματος. Η L-teanine αυξάνει το επίπεδο της GABA στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι μερικές από τις δυσάρεστες αισθήσεις στο hangover.

L-θεανίνη εναντίον …

L-θεανίνη και GABA

Δεδομένου ότι το μόριο GABA είναι πολύ μεγάλο για να διασχίσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, η λήψη GABA δεν ωφελείται από τα αυξημένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Για να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο GABA, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να λαμβάνετε συμπληρώματα που το αυξάνουν έμμεσα.

L-theanine σύμβαση εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού

Η L-θεανίνη είναι ένα ξεχωριστό συστατικό του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. Αν θέλετε να καταναλώσετε την καθαρή l-teanine, θυμηθείτε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού περιέχει και άλλα συστατικά, όπως το γαλλικό επιγαλαιοκατεχίνη, την κατεχίνη και την καφεΐνη.

L-θεανίνη και Xanax

Το Alprazolam, εμπορικό σήμα του Xanax, είναι διαθέσιμο από το 1981. Είναι βραχύβια και αρκετά εθιστικό όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και η L-teanine, ενεργεί επίσης στον μηχανισμό GABA στον εγκέφαλο.

L-θεανίνη έναντι L-γλουταμίνης

Η γλουταμίνη πωλείται κυρίως ως απώλεια βάρους και ενίσχυση μυϊκής δόμησης. Σηματοδοτείται επίσης ως βοήθημα σε πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Στη μελέτη η γλουταμίνη χρησιμοποιήθηκε μόνο ως ουσία ελέγχου, απευθείας με 1-τεανίνη. Η γλουταμίνη δεν είχε αντιυπερτασική δράση σε αρουραίους, όπως αποδείχθηκε για την 1-τεανίνη.

L-τεανίνη έναντι ρίζας κατσίκας (βαλεριάνα)

Η αποτελεσματικότητα της ρίζας της κατσίκας στην πρόκληση του ύπνου παραμένει αμφιλεγόμενη στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ανασκόπηση του άρθρου που δημοσιεύθηκε το 2006. Σημειώνει ότι οι μελέτες που ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα ήταν μεθοδολογικά ελαττωματικές και ανεπαρκείς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Το Valerian είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα χαλάρωσης και συμπλήρωσης.

L-τεανίνη έναντι βρωνανίνης

Το S untanina είναι εμπορικό σήμα που προέρχεται από την 1-τεανίνη. Ο κατασκευαστής το περιγράφει ως «καθαρότερη, πιο συμπυκνωμένη μορφή». Οι αναθεωρήσεις των ακριβότερων συμπληρωμάτων l-teanin είναι συγκρίσιμα με εκείνα της βρετανίνης. Η L-teanine αυξάνει το επίπεδο του GABA στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι μερικά από τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις για την κατανάλωση L-θεανίνης

Τα GABA και βαλεριάνα ενισχύουν το συνεργιστικό αποτέλεσμα της 1-τεανίνης, με αποτέλεσμα μια πιο έντονη επίδραση. Οι αλληλεπιδράσεις της 1-τεανίνης και της καφεΐνης συζητούνται παραπάνω. Από κοινού, και οι δύο μας κάνουν υπνηλία και υπνηλία χωρίς απάθεια. Η L-τεανίνη έχει βρεθεί ότι έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες στα ζώα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους.Η επίδραση δεν υπάρχει εάν δεν έχει προηγουμένως εντοπιστεί υψηλή αρτηριακή πίεση.Ωστόσο, θα ήταν αντενδείκνυται η ανάμιξη της 1-τεανίνης με φαρμακευτική αγωγή πίεσης του αίματος, καθώς η αρτηριακή πίεση μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Μια μεμονωμένη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού μειώνει την αποτελεσματικότητα της αραίωσης της βαρφαρίνης. Δεν έχουν βρεθεί άλλες αλληλεπιδράσεις της 1-τεανίνης με οποιοδήποτε φάρμακο.

Απώλεια βάρους με 1-θεανίνη

Οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις διαφόρων ουσιών στην απώλεια βάρους περιλαμβάνουν επίσης και άλλα συστατικά του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίδραση μόνο της L-τεανίνης στην απώλεια βάρους. Απώλεια της όρεξης εμφανίζεται σε υψηλότερες δόσεις l-τεανίνης, οπότε είναι φυσικό να υποθέσετε ότι θα χάνατε βάρος. Η L-theanine δίνει στο πράσινο τσάι ένα umami ή πικάντικη γεύση, που οδηγεί σε ένα συναίσθημα κορεσμού, το οποίο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σε σχέδια απώλειας βάρους. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αγχωτική υπερκατανάλωση τροφής. Η κατάποση του συμπληρώματος L-τεανίνης για τη μείωση της αντίδρασης στρες και για την επαγωγή χαλάρωσης χωρίς θαμπάδα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση τροφής.

Οφέλη από τη χρήση της 1-θεανίνης

Η δυνατότητα χρήσης ευρέος φάσματος δόσεων L-τεανίνης χωρίς τον φόβο υπερδοσολογίας είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της. Η θεραπευτική χρήση της L-τεανίνης στην ανακούφιση του άγχους χωρίς άνοια είναι επίσης ένα σημαντικό όφελος.

Παρενέργειες της κατανάλωσης l-θεανίνης

Οι παρενέργειες της 1-θεανίνης είναι σπάνιες. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους, ζάλη και απώλεια όρεξης. Αυτές οι παρενέργειες της 1-θεανίνης αναφέρονται συχνά μόνο σε υψηλότερες δόσεις.

L-theanine – περίληψη

Συνοψίζοντας, η L-theanine είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ με πολλά θεραπευτικά χαρακτηριστικά και ελάχιστες παρενέργειες. Μπορεί να διεγείρει το σχηματισμό των κυμάτων του εγκεφάλου άλφα, προκαλώντας μια κατάσταση ηρεμίας χωρίς να υπονομεύει την προσοχή. Το συμπλήρωμα μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη αρχίσει να εξασθενίζουν γνωστικά εξασκούν κάποια βελτίωση όταν ξεκινούν τη συμπλήρωσή τους με λτεανίνη. Η L-teanine είναι ένα βοήθημα για τους ποτούς που θέλουν να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις του οινοπνεύματος. Η L-τεανίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση έναντι του μαυρίσματος και της βλάβης του ήπατος.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιεσδήποτε ιδιότητες που προκαλούν υπνηλία της l-θεανίνης, η ικανότητά της να μειώνει το στρες το καθιστά χρήσιμο για χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.Η έρευνα για την L-teanine ως θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη είναι προκαταρκτική, αλλά υποσχόμενη. Οι ανασκοπήσεις του L-teanine που γράφτηκαν από τους χρήστες είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές και αναφέρουν πάντοτε την επίδραση της ήρεμης συγκέντρωσης και τον τρόπο με τον οποίο η διέγερση του συμπληρώματος ξεπερνά το αίσθημα δυσφορίας που προκαλείται από τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Delli Panthea

Παίρνει λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τη Philippa Take, αλλά δύο πράγματα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ είναι ότι είναι σίγουρο και πρακτικό. Φυσικά, το sshe είναι επίσης χαρισματικό, συναισθηματικό και ικανό, αλλά είναι λιγότερο προεξέχον και συχνά συνυφασμένο με το να είναι επιτηδευμένο Καλά.
Οι προσδοκίες της, όμως, είναι αυτό που τόσο άρεσε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα υπολογίζουν και στην οπισθοψία τους όποτε χρειάζονται επευφημίες.

Κανείς δεν είναι τέλειος φυσικά και ο Φίλιππα έχει πολλά λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά. Η στενότητα και η μισαλλοδοξία της τείνουν να παρεμποδίζουν συχνά τα προσωπικά επίπεδα.
Ευτυχώς η πρακτική της σκέψη είναι συνήθως εκεί για να μαλακώσει τα χτυπήματα.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *